Totalt antall sidevisninger

søndag 3. januar 2010

Dyktige jegere

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=599918
Godt jobba av jegerne. De har gjort en god jobb, siden de er på god vei til å fylle kvoten. Beslutningen om jakt er det svenske politikere som har tatt, på bakgrunn av viiltforvaltningens anbefalinger.
Det er sterke følelser knyttet til alt som har med jakt å gjøre og jeg tror nok mange tillegger rovdyrene egenskaper de slett ikke har. I naturen er liv og død like naturlig. Dersom en ulv tok livet av små "skjødehunder" på tur i Oslo-marka, og frykten for dette dyret førte til at alle joggerne og turfolkene holdt seg unna, tror jeg nok pipa ville fått en annen lyd.
Det er like ille for mennesker som bor i ulveområder å forholde seg til rovdyrene. De må leve med dem, og se til sine tamdyr og husdyr (og barn) så godt de kan, men det sier seg selv at bestanden av store rovdyr bør holdes på et begrenset nivå.
http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/artikkel?Avis=OL&Dato=20000516&Kategori=ONYHETER&Lopenr=105161010&Ref=AR
Jegerne har gjort det de er bedt om å gjøre, og jeg er ganske sikker på at de gjør så godt de kan for å unngå skadeskyting. Det er nemlig jegerens mareritt, og det er avgjort IKKE noe unntak når det gjelder en så omstridt jakt som ulvejakten.
Her i Norge har vi ennå ingen lisensjakt på ulv, men det kan komme. Det er derimot lisensjakt på bl a jerv. Jeg er selv registrert lisensjeger på store rovdyr, og har ingen ting imot å delta i slik jakt om jeg får anledning. Det hele dreier seg om forvaltning av viltstammen, og da spesielt de store rovdyrene. Når det settes en grense for hvor rovdyrene skal være, og hvor mange vi skal ha av dem, er det fagfolk og politikere som bestemmer dette. Det får vi andre respektere, men vi kan selvsagt mene hva vi vil.
Og er det noen som lurer, så kan jeg bekrefte: Selvsagt ville det være adskillig mer spennende å delta i ulvejakt enn f eks den årlige elgjakten!

18 kommentarer:

  1. Norge har en håndfull ulver som bare er streifdyr fra sverige. De som slår seg ned spiser sauer og blir raskt skudd av rørosfolk og andre i østerdalen.
    Sverige har 250 ulver.
    Er ikke vanskelig å skjønne at Norge driter i rovdyr og ønsker dem bort, og som vanlig for å tjene enda mer penger.
    Etter at Nordmenn fikk olja, så har penger gått opp i hue på styresmaktene.
    I tillegg får svindler bøndene staten for millioner hvert år fordi de får rovdyrerstatning for svimlende mange døde dyr.

    Jeg velger å være anonym av hensyn til min egen sikkerhet siden jeg bor i en bondekommune.

    SvarSlett
  2. Takket være sauebønder og jegere så har dette skjedd!

    SvarSlett
  3. Blogger tror virkelig at det kun ligger en faglig vudering til grunn for å tillate denne tilnærmede "klappjakten" av ulv?

    Og tror du virkelig dette er "dyktige" jegere i den forstand at de kun holder seg til kvoten på 27 dyr?

    Nei, her kommer det til å skytes minst et 50-talls dyr. Og 4 av 13 dyr skutt mot/på er skadeskutt - det lukter "Ville Vesten" tendenser lang vei med triggerhappy-bønder på krigsstien.

    Det ser vel du også som en erfaren jeger?!
    I alle fall gjør jeg det!

    SvarSlett
  4. Jeg mener jegerne gjør en flott jobb, det er synd det ikke var 27 ulver som fikk leve. Resten av den dritten skulle hvert skutt.Men det blir den vel også fremover. Lykke til alle flinke jegere :-)

    SvarSlett
  5. Jeg gleder meg til jaktsesongen på sauebønder og ulvejegere starter. Da kommer jeg til å ta trippel kvote.

    SvarSlett
  6. Bokstavelig talt, trippel kvote!

    SvarSlett
  7. Flott at det blir skutt ulv i Sveige, og når de tar 22 stk på kort tid så er det både masse ulv og dyktige jegere.
    Vi trenger ikke ulv i Norge så jeg håper på mere jakt her også.
    Mvh
    Gunnar

    SvarSlett
  8. Anonym 11:32
    Du er feig. Det er det som er problemet ditt. Ikke at du bor i en bondekommune.
    Ellers er det du skriver bare uansvarlig oppgulp fra en som ikke har peiling.

    SvarSlett
  9. Ved å "ikke trenge ulv i Norge" så bidrar du med å utrydde en art. Nok av arter er utryddet av slike mennesker som "ikke trenger". Til slutt utrydder vi oss selv fordi vi dreper for mye.

    SvarSlett
  10. til alle dere som menner at ulven er utryddnings trua.i rusland ere tre tredobelt så mye ulv som i norge og sverie og når svensken dreper 22 dyr på et par timer så betyr det bare at det er for mye ulv. og nor det blir for mye ulv vandrern in i norge drepper sau og jakthunder. og desuten så er ulven blitt for vant til menesker at de begyner å bli nergående og da blir ulven farlig. det verste som kan skje er at ulven begyner å se på menesker som en mat kilde. må vi virkelig vente til ulven tar unga vår før vi ser at vi har for mye ulv i norge og sverie.

    hilsen en som syes ulven er fine dyr men ikke vil ofre dyr og menesker for å ha en aktiv ulvestame i norge.

    SvarSlett
  11. får håpe en av jegerne er så uheldige å skadesyte en av de andre jegerne så de får smake sin egen medisin...

    SvarSlett
  12. Det er skremmende å lese om enkeltes voldsomme hat og trusler mot jegere.Bli kjent med jegere og dere finner ut at de representerer kunnskap,kjærlighet til naturen og ikke minst vanlig folkeskikk. Mao. dere vil ha mye å lære.
    Har dere ikke reflektert over at når svenskene skyter over 20 ulv på noen få timer betyr det at det er MYE ULV-

    SvarSlett
  13. eller for mange jegere...?

    SvarSlett
  14. Jeg bor i Oslo og kunne ikke brydd meg om marka hadde krydd av ulv og spist opp alle pudlene som er med på søndagstur.
    Ikke bruk det som argument. Her i Oslo blir vi ikke så fort redd.
    Jeg synes vi er vel "overregulativ" for å beskytte våre egne interesser.
    Så lenge ulven ikke ødelegger balansen i naturen så må den få leve.

    SvarSlett
  15. Nu skriver jag ifrån Sverige, vilket jag ogärna erkänner idag. Jag SKÄMS NÄMLIGEN över att var svensk!
    Nån skrev ovan att det är nog tillräckligt med varg eftersom dom klarade av att slakta 22 st på kort tid! Ja det var inte konstigt att dom kunde eftersom dom redan har spårat upp flockarna och följt dom i flera veckor! så NEJ det är inte mycket varg! Dom har redan skjutit fler än dom får OCH skadskjutit än fler! JA SKÄMS!!! Kan bara säga FY FAN!
    Och jag bor i Värmland, i vargtrakt med hund och barn och jag älskar & respekterar ALLA DJUR förutom människan!

    SvarSlett
  16. det er flaut å lese ting som 'dere skulle vært med jegere og sett hvor stor respekt de har for naturen'- dette blir spesielt vanskelig idet bilde av ulvejeger på VG nettside nå i dag, gliser mens han holder en død ulv. Antar det er også for gledens skyld, i tillegg til å holde bestanden nede. Vi kan jo drepe mennesker også sånn for å holde bestanden vår nede. Nei det kan vi ikke gjøre, det ville ikke vært humant.

    Det er trist denne utviklingen. Det er ille at mennesker enda fungerer slik vi gjorde da vi faktisk avhengte av jegeregenskaper fra neanderthaler-tiden. De dreper ikke ulv i nærheten av gård og sauer. De dreper uavhengig av etterforskning bak stamme og ulvens familierolle. Jeg står uten respekt for disse jegerne.

    Å drepe dyr for å ikke bli drept selv, er et paradoks vi mennesker har kommet med for å redde egen ræv. Etikk kom ikke med da disse folka ble født. Jadda, kom med motreaksjoner, samma det. Dette er utilgivelig mot dyra. Ulv dreper sauer - hva skal vi mennesker leve av da? Er det DET som er spørsmålet? Sånn er vel livets vei? Vi dreper dyr for å spise dem. Skal vi mennesker da bli drept slik at vi skal slutte å drepe flere dyr? Eller hvordan er den regla? Vi er overhodene - de som bestemmer liv og død - de som skyter ulv idet de krysser grensene våre, uten at ulven selv har blitt fortalt om grensene. Totalt motbydelig

    Vestfold.

    SvarSlett
  17. et annet argument: "vi trenger ikke ulv i norge". så lett var den. fantastisk. klapp til hvem enn som kom med den, vitner ikke til annet enn lynende intelligens. igrunn....TRENGER vi jo ikke folk som deg heller. og om du er mann på 32 år, kan vi jo utrydde alle som deg også. enda mer fantastisk.

    SvarSlett
  18. må vi virkelig vente til ulven tar unga vår før vi ser at vi har for mye ulv i norge og sverie. - skrev anonym ovenfor her.

    dyr har i alle århundrer drept. lever det villdyr i garasjen din, eller gauper og ørn som står utenfor døra og venter på å spise babyen din? dette er vill natur. ville dyr. de eksisterer. mennesker er NØDT til å slutte å leve i troen om at vi skal utrydde/korte ned bestanden som er en potensiell fare for oss. Da er det mye annet vi i tillegg burde drepe, eller kontrollere, som vi ikke gjør. Ulven har hittil vært en fare for sau. kattene våre spiser mus. jeg korter ikke ned bestanden på kattene våre. Mus og sau - en forskjell jeg vet. Sau har vi et egoistisk behov for, mus gir vi faen i. ja apropos å gi faen, skal vi ikke drepe mus også. utrydde dem litt, jeg ser ikke behovet. dessuten mister jeg verdifull ost. NOEN - STOPP MUSENE!

    SvarSlett